Norea logo

ICT grote afwezige in troonrede

Grote afwezige in de troonrede: ICT. ICT komt maar éénmaal voor, namelijk waar gesproken wordt over de “digitale snelweg”. Iets uit die goede oude tijd, de jaren negentig, toen ICT nog een optimistische belofte van ongekende vergezichten inhield. Vandaag de dag weten we beter. We zien hoe grimmig de digitale wereld is geworden. Hoe blijvend taai de opgave van een digitale overheid gebleken is. We zien cruciale overheidsorganisaties worstelen met verouderde ICT en onbeheersbare ICT-projecten. En we hebben ervaren hoe lastig het is om burgers, en bedrijven te beschermen tegen al het dagelijkse digitale onheil. Steeds duidelijker wordt bovendien dat de echte gevaren afkomstig zijn van ‘statelijke actoren’. Vijandig gezinde staten, die uit zijn op (bedrijfs)spionage en ontwrichten van de democratische rechtstaat.

Redenen genoeg dus, om op het gebied van ICT alle zeilen bij te zetten. Maar de urgentie van de opgaven op dit terrein zagen we niet terug op Prinsjesdag. Niet in de troonrede. Ook niet – en dat is wat er werkelijk toe doet – in de onderliggende begrotingen met toelichting van de verschillende ministeries. Daarvoor zijn de bedragen op een te hoog niveau geaggregeerd.

We hebben dan ook een dringende vraag aan onze minister van Financiën. Beste Wopke Hoekstra: kunt u ons helderheid geven hoeveel geld waaraan wordt besteed om, bijvoorbeeld, cybersecurity van de overheid, vitale bedrijven en andere cruciale organisaties goed te organiseren. En om, bijvoorbeeld, discriminerende, destabiliserende social media-activiteiten en profilering serieus te bestrijden. En om, bijvoorbeeld, verouderde systemen veilig, zonder problemen werkend te houden.