Norea logo

Dreigend onheil door oerwoud aan verouderde software

Door een oerwoud aan verouderde software waarop informatie van gemeenten, provincies en waterschappen is opgeslagen, dreigen regionale archieven in de problemen te komen. Dit meldt AG Connect na een rondvraag bij elf archiefcentra. Overigens worstelen ook tal van bedrijven en andere organisaties buiten de overheid met deze problematiek.

Voorzitter Irene Vettewinkel van NOREA, de beroepsorganisatie van IT-auditors, waarschuwt: ‘Er is inderdaad werk aan de winkel! Verouderde software is een hardnekkig probleem, en organisaties hebben grote moeite dit op te lossen. Deze legacy-problematiek raakt niet alleen de betrouwbaarheid van de primaire processen, maar maakt je als organisatie ook extra kwetsbaar voor cyberaanvallen, met mogelijk verstrekkende gevolgen. Zo zijn de organisatie van onze samenleving, de veiligheid van personen en de nationale veiligheid in het geding. Vijf jaar geleden vroeg het Nationaal Cyber Security Centrum al aandacht voor de risico's van legacy-systemen in vitale sectoren van onze samenleving'’.

NOREA gaf een half jaar geleden vier tips om de legacy aan te pakken, zie: https://www.norea.nl/nieuws/7811/oude-software-aanpakken-nodig-voor-cybersecurity