NOREA-Manifest: Op naar een digitaal weerbare samenleving

30 maart, 2023
NOREA, de beroepsorganisatie van IT-auditors heeft het Manifest ‘Op naar een digitaal weerbare samenleving’ aangeboden aan de Staatssecretaris Digitalisering, Alexandra van Huffelen en aan Nicole Stolk, directielid van De Nederlandsche Bank.

Met de publicatie van dit Manifest wil de IT-audit community een bijdrage leveren aan het verhogen van de digitale weerbaarheid van de samenleving. Daartoe is de beroepsgroep uitgedaagd door Van Huffelen en Stolk tijdens de viering van het 6e lustrum in 2022. De programmaonderdelen van dit evenement vormen de basis voor deze publicatie, die vier onderbouwde adviezen bevat:

  • Positioneer digitale weerbaarheid als een zaak voor iedereen in de organisatie. (Cyber)security is geen afdeling maar is van iedereen, van bestuurders tot operationeel medewerkers.
  • Breng de digitale samenwerking binnen ketens en sectoren naar een hoger niveau. Deze samenwerking gaat over kennisuitwisseling, gezamenlijk testen, een collectief zicht op dreigingen, uitwisseling van waarschuwingen en leren van elkaars aanpak. Dit is organisatie-overstijgend en juist daarom kunnen toezichthouders en regelgevers hier het initiatief nemen.
  • Breng het vakmanschap van IT-professionals omhoog. Geef het thema beheersing van IT al een plek op de basisschool, en zet in op normering van opleiding, kennis en ervaring van IT-professionals.
  • Leg externe verantwoording af over de IT-beheersing binnen een organisatie en geef daarmee een impuls aan deze verantwoordelijkheid. Daarom publiceert NOREA in de komende dagen het consultatiedocument van een verslaggevingsstandaard voor IT-beheersing.

Download het Manifest Op naar een digitaal weerbare samenleving

Geschreven door
Natascha Gutterswijk
Natascha Gutterswijk
Webmaster en content manager