Oprichting Taskforce Quantum Computing

18 april, 2022
Al eerder werden op deze site 11 tips gegeven om je voor te bereiden op de Quantum Computer. In het bericht waarschuwde NOREA-voorzitter Irene Vettewinkel dat versleutelde data ook de komende 5, 10, 15 jaar veilig moet blijven. Ook dat het goed is om je nu al in het onderwerp te verdiepen.

Het verdiepen in zowel de Quantum Computer, maar ook de problematiek rondom versleuteling is makkelijker gezegd dan gedaan. Er wordt veel over Quantum Computing geschreven, maar het is lastig om de zin en onzin van elkaar te scheiden. Daarnaast is het inhoudelijk lastig om de materie te doorgronden.

In september 2021 was het idee geboren om een NOREA Task Force Quantum Computing (TFQC) op te richten en in december had het een visie gevormd. Sindsdien zijn er leerdoelen opgesteld en is er zo’n 100 pagina’s aan content geschreven. Het werd al snel duidelijk: de echte meerwaarde zal liggen in het gemakkelijk ontsluiten van de kennis, niet in het volledig uitwerken van alle onderwerpen. Wat wij een belangrijke kernwaarde vinden in onze groep is dat we enthousiast zijn, maar niet vooringenomen dat de quantum technologie de beste oplossing gaat zijn.

In de komende tijd zal de Taskforce haar content stuk voor stuk gaan publiceren. Het begint met een goede inhoudsopgave. Er is gekozen om onze inhoud in een aantal abstractieniveaus weer te geven. Zo kan snel hoog-over informatie worden gelezen en geïnteresseerden kunnen dieper in de materie te duiken.

Voor echt geïnteresseerde leden, die niet kunnen wachten op onze publicatie(s), is er een mogelijkheid als business professional deel te nemen aan een vak Quantum Computing binnen het Master traject Computer Science van de Universiteit Twente. Er is plek voor twee leden met passie. De colleges worden gegeven op vrijdagmiddag vanaf 29 april tot 24 juni. Meld je gratis aan via norea@norea.nl en de docent zal contact opnemen.

Voor alle andere leden: hou de site in de gaten voor de updates van Taskforce.

Update: Inmiddels is de werkgroep druk aan de slag. Verschillende publicaties zijn al verschenen over Quantum Computing.

Geschreven door
Wilfried Olthof
Wilfried Olthof