Quantum-technologie gevaar én oplossing voor encryptie

27 november, 2022
Sprekers tijdens het NOREA-Quantumsymposium: Yvonne Smit, Adil Acun, Joppe Bos en Eddie Michiels

Als de quantumcomputer over een aantal jaren het laboratorium uit is, zullen de gevolgen enorm zijn. Daarom organiseerde NOREA, in samenwerking met Quantum Amsterdam, op 18 november 2022 het Quantumsymposium.

Yvonne Smit, Adil Acun, Joppe Bos en Eddy Michiels schetsten hoe quantumtechnologie kan leiden tot een nieuwe generatie computer met nieuwe kansen en bedreigingen. Zo blijkt quantumtechnologie een mixed blessing te zijn, net als andere technologische ontwikkelingen. De quantumcomputer, eenmaal volwassen, zal de huidige encryptietechnieken met gemak kunnen kraken. Aan de andere kant biedt dezelfde quantumtechnologie juist weer zeer veilige encryptie.

Irene Vettewinkel, voorzitter NOREA, benadrukt: ‘Organisaties zullen zich niet moeten laten verrassen door het tijdperk van de quantumcomputer en bijbehorende ontwikkelingen. Bijvoorbeeld wanneer ze erachter komen dat met de komst van de quantumcomputer veilig geachte, want versleutelde, informatie probleemloos leesbaar te maken is en dat rechtsgeldige digitale handtekeningen eenvoudig te vervalsen zijn.’

Presentaties tijdens het symposium:
De videoregistratie van dit seminar is via ons Youtube-kanaal te zien.

Zie ook:
 

Geschreven door
Wilfried Olthof
Wilfried Olthof