RE-opleiding en scripties

Heb je interesse om IT auditor te worden óf volg je momenteel de RE-opleiding? Op deze pagina delen wij belangrijke informatie over het opleidingstraject.
Wat doet een IT-auditor?
Waarom IT-auditor?
Nederland is één van de meest gedigitaliseerde landen van de wereld. Het borgen van de continuïteit en betrouwbaarheid van IT wordt daarmee steeds belangrijker.

IT zit in de haarvaten van organisaties en dat zal de komende jaren meer en meer toenemen (denk aan Internet of Things en meer en meer outsourcing naar bijvoorbeeld de Cloud) waardoor de afhankelijkheid van IT steeds verder toeneemt. Dat betekent ook grotere risico’s op discontinuïteit als IT ermee ophoudt door bijvoorbeeld een hack, maar ook een slechte beheersing van IT waardoor de organisatie minder resistent is tegen dreigingen. Daardoor komt de organisatie maar langzaam weer up en running. Naast continuïteit is ook de betrouwbaarheid van data van essentieel belang. Als data manipuleerbaar is door onjuiste AI of door onbevoegden kan worden gewijzigd, dan hebben niet alleen de betreffende organisaties een probleem maar hebben we als land ook een probleem. Zeker als de organisatie het niet direct door heeft. Daarnaast is onbevoegde toegang tot klant- en/of bedrijfsdata een groot risico. Hierdoor kunnen betrouwbare gegevens ‘’op straat terechtkomen’’ waarmee een privacylek of een concurrentie- dan wel reputatieprobleem ontstaat.

Kortom: de beheersing van IT wordt van cruciaal belang binnen organisaties en daar moeten we als burger en land ook aan meewerken om dat beheersbaar te krijgen en te houden. Wil jij ook een bijdrage leveren aan de maatschappij om IT, technologie en digitalisering beheersbaar te krijgen en te houden? Wordt dan IT auditor!
Hoe word ik een IT-auditor?
Een IT auditor wordt officieel EDP-auditor genoemd. Je kunt de titel Register EDP-auditor (RE) behalen aan één van onderstaande universiteiten:
NOREA zoekt RE-scriptanten
Wil jij als onderdeel van de RE opleiding inspiratie opdoen bij het kiezen van een relevant scriptie onderwerp? NOREA is op zoek naar enthousiaste RE-scriptanten die een RE-scriptie willen schrijven over bijvoorbeeld één van onderstaande actuele onderwerpen:
  • De IT-auditverklaring
  • IT en ESG
  • Quantum computing
  • Data kwaliteit in het kader van het nieuwe pensioencontract
Mocht je hier interesse voor hebben, neem dan via mail contact met ons op. Als je een ander onderwerp voor ogen hebt: schroom dan niet en overtuig ons van de urgentie. Laten we samen IT een beetje meer beheersbaar maken.
Mail ons